Junioritoiminta 2014

Junnuja Jyväskylän koulujenvälisessä pyöräkilpailussa vuonna 2012. Kuva Anne Välipakka.Junioritoimintamme vuoden 2014 alusta lähtien jakautuu vuosittain kahteen periodiin. Ensimmäinen eli kesäkausi koostuu kesän ja syksyn toiminnasta touko- ja lokakuun välillä. Toinen periodi eli talvikausi on marraskuusta huhtikuulle. Suurin osa toiminnasta tapahtuu ensimmäisen periodin aikana, jolloin kelit ovat luonnollisesti parhaimmat pyöräilyn harrastamiseen. Talvikaudella junioreille tarjotaan lähinnä muuta harrastamista kuin pyöräilyä. Talvikaudella juniorit voivat osallistua myös yhteistyöseurojemme toimintaan.

Toiminta on tarkoitettu yhdistyksen jäsenmaksun maksaneille tytöille ja pojille 8-vuotiaista alkaen. Keväällä 2014 käynnistämme rahoituksen salliessa toimintaa myös nuoremmille. Fillarinappulakouluun voivat osallistua myös muut kuin jäsenet, jos tapaturmavakuutus on otettu muuta kautta.

Seuran junioritoiminnan periaatteet

Junioritoimintamme lähtökohtana on tarjota hauskaa, monipuolista ja edullista pyöräilyyn liittyvää toimintaa lapsille ja nuorille. Liikennekasvatus on mukana läpivievänä teemana kaikessa toiminnassa. Sekä tytöt että pojat ovat toimintaan tervetulleita!

Harrastuksen kokeileminen ja aloittaminen

Pyöräilyä on helppo kokeilla ja harrastus aloittaa osallistumalla keväisin Fillarinappulakouluun. Koulussa perehdytään ohjatusti pyöräilyn perustaitoihin eli pyöränkäsittelyyn ja turvalliseen liikenteessä pyöräilemiseen sekä pyöräilyn alalejeihin, erityisesti junioreita yleensä eniten kiinnostavaan maastopyöräilyyn. Fillarinappulakoulu on tarkoitettu myös yhdistyksen junioritoiminnan esittelyksi.

Myös muuhun toimintaan voi tulla suoraan mukaan. Tällöin lapsen huoltajan pitää ottaa etukäteen yhteyttä toiminnan vastuuhenkilöön.

Maastopyörä käy parhaiten aloittelevan harrastajan pyöräksi. Fillarinappulakoulun alussa käydään läpi pyörämalleja ja niiden huoltoa sekä myös testataan erilaisia pyöriä. Kysy tarvittaessa lisää toiminnan vetäjiltä!

Harrastuksen jatkaminen

Keskeisin osa junioritoimintaamme ovat säännölliset ja ohjatut lenkit. Lenkeillä tutustutaan useisiin pyöräilyn alalajeihin junioreita maastopyöräilyä painottaen. Välillä pyöräillään myös kokeilemaan muita lajeja, jolloin pyörä toimii näppäränä siirtymä- ja liikennevälineenä.

Nimenomaisesti polkupyörätrialista kiinnostuneet lapset ja nuoret ohjataan seuran trial-ryhmään.

Muutaman kerran kesässä järjestetään lenkkitoiminnan yhteydessä hieman pidempiä retkiä esimerkiksi seuran mökille. Retkistä tiedotetaan lenkeillä kävijöille ja seuran yleisellä sähköpostilistalla. Silloin tällöin järjestetään myös ohjattuja perheretkiä, joista löytyy lisätietoa pyöräretket-sivulta.

Kerran vuodessa pyritään järjestämään lapsille ja nuorille tarkoitettu yönylileiri.

Paljon pyöräilleet 13–14-vuotiaat ja tätä vanhemmat pärjäävät yleensä jo aikuisten yhteislenkeillä ja -retkillä, erityisesti kevyillä ohjatuilla maastolenkeillä.

Syksyisin järjestämme Laajavuoressa Jyväskylän koulujenvälisen maastopyöräilypäivän.

Valmentautuminen ja kilpailutoiminta

Juniori voi seurassamme halutessaan osallistua myös valmentautumisen ja kilpailutoimintaan, mutta tämä ei ole mitenkään pakollista – tärkeintä on pitää hauskaa ja saada pyöräily luonnolliseksi tavaksi kulkea paikasta toiseen.

Tarvittaessa seuran valmennusvastaavan johdolla juniorille voidaan laatia valmentautumisohjelma, jossa pyöräily on yhtenä osana. Juniorit voivat osallistua Jyväskylän koulujenväliseen pyöräkilpailuun ja Keski-Suomen Pyöräilycupin osakilpailuihin. Muutamat juniorit ovat JYPS:in kautta päässeet mukaan maajoukkuetasolle asti.

Talvikauden toiminta

Talvikaudella junioreille tarjotaan lähinnä muuta harrastamista kuin pyöräilyä. Tavoitteena on käydä 2–3 kertaa kuussa harrastamassa yhdessä pyöräilyä tukevia lajeja. Tavoitteena on myös pitää seuran junioriryhmä yhdessä talvisin. Lisätietoja löytyy täältä.

Ohjaajat

Seuran junioritoiminnan ohjaajat ovat koulutettuja. Monet ohjaajista ovat Suomen ensimmäisiä pyöräilynohjaajia.

Ohjaajia ei ole koskaan liikaa, joten myös lasten ja nuorten vanhemmat ovat tervetulleita mukaan avustajiksi lenkeille ja retkille!

Jos olet kiinnostunut osallistumaan junioritoiminnan järjestämiseen, ohjaamiseen ja kehittämiseen, niin liity junioritoiminta-sähköpostilistalle!

Kustannukset

Pyöräily on varsin edullinen harrastus. Hyvä ja toimiva pyörä kustantaa vähintään useita satoja euroja, mutta kypärän, käsineet, pyöräilykengät ja muut perusvarusteet saa muutamilla sadoilla euroilla.

Alle 18-vuotiaille JYPS:in jäsenmaksu on 10 €. Fillarinappulakoulu, ohjatut lenkit, talvikauden toiminta ja mahdolliset leirit ovat maksullisia, mutta toiminta pidetään mahdollisimman edullisena.

Kilpailu- ja lisenssimaksut ovat lapsille ja nuorille yleensä aikuisia edullisempia. Seura tukee myös kilpailu- ja lisenssikuluja junioreita painottaen.

Tapaturmavakuutus

Kaikilta junioritoimintaan osallistuvilta edellytetään voimassaolevaa tapaturmavakuutusta. Vakuutuksen voi ottaa joko omatoimisesti tai seuran kautta.

Omatoimisesti otetun vakuutuksen on katettava ko. toiminta, johon juniori osallistuu – olethan selvittänyt tämän ennen toimintaan osallistumista!

Jos muuta vakuutusta ei ole, Valo ry:n valtakunnallisen urheilun tapaturmavakuutuksen voi ottaa JYPS:in kautta. Koko vuoden voimassa oleva harrastevakuutus maksaa alle 16-vuotiaille 15 € ja vähintään 16-vuotiaille 25 €. Jos juniori aikoo vuoden aikana kilpailla, niin hänelle kannattaa ottaa tapaturmavakuutuksellinen kilpailulisenssi (33–245 € iästä ja alalajeista riippuen).

Vakuutukset ovat voimassa seuraavissa tilanteissa lajiin liittyen sekä niihin välittömästi liittyvillä matkoilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin:

  • harrastevakuutus vain kuntotapahtumissa, vakuutuksellinen lisenssi myös kilpailuissa
  • harjoituksissa, jotka ovat lajille ominaisia ja harjoituksen johtajan valvonnassa
  • valmennusohjelman mukaisesti harjoiteltaessa
  • koulutus-, liikunta- ja valmennusleireillä.

Kun haluat vakuutuksen, niin kysy lisää Kaisa Peltoselta.

Toiminnan kehittäminen

Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme. Toiminnan laatua pyritään parantamaan ja mahdollisesti luomme myös uusia toimintamuotoja. Vuosille 2014–2015 haimme opetus- ja kulttuuriministeriön seuratukea nimenomaan junioritoiminnan kehittämiseksi.

Muu harrastaminen

Junioripyöräilijän on hyvä harrastaa myös muita lajeja mahdollisimman monipuolisesti. Pyöräilyä tehokkaasti tukevia lajeja ovat esimerkiksi luistelu ja hiihto, näin voi myös samalla harrastaa vuoden ympäri. Yhteistyöseuramme luistelussa on Kensu.


JUNIORITOIMINNAN VASTUUHENKILÖT (kasvokuvat löytyvät täältä)

Junioritoiminta
Mikko Pohjonen
040 567 3884
mikko.pohjonen (ät) atea.fi

Junioritoiminta, Fillarinappulakoulu, liikennekasvatus
Kaisa Peltonen
040 778 0541
kaisa.peltonen (ät) jyps.fi

Maantiepyöräily
Olli-Matti Komonen
om.komonen (ät ) gmail.com

Fillaritrial
Samuli Piirainen
044 0156173
piirainen.samuli (ät) gmail.com

Juniorivalmennus
Arto Hakasalo
040 767 4710
hierhaka (ät) netti.fi

Äänekosken toiminta
Tommi Terävä
040 5900 526
tommi.terava (ät) hotmail.com